Billede: Jumpstory

Hvor Kommer Marathon Fra?

Marathon og dermed også maratonløb stammer fra Grækenland. Mens løbet har sine rødder i antikkens Grækenland, så stammer maratonløbet fra det første OL, som fandt sted i Athen, Grækenland i 1986.

Maratonløb har siden udviklet sig fra at være en ekstremsport til noget, som i dag dyrkes af rigtig mange mennesker verden over.

Inspireret af græsk legende

Da beslutningen i 1894 blev besluttet om, at man skulle genoplive antikkens Olympiske Lege igen, var det naturligt, at det skulle være Athen, der i 1896 skulle være værter for den første udgave.

I forbindelse med det foreslog franskmanden Michel Bréal, at man skulle have et løb fra byen Marathon til Athen. Løbet er inspireret af den græske soldat, Phidippedes, der løb fra byen Marathon til Athen for et fortælle om grækernes sejr om perserne i Slaget ved Marathon.

Phidippedes var her løbet de 40,5 km fra Marathon til Athen for at fortælle om sejren. Løbeturen var så hård ved Phidippedes, at han efterfølgende faldt død om af udmattelse. 

Et maratonløb er i dag 42,195 km. Distancen blev fastsat af det internationale atletikforbund i 1921, efter der havde været flere forskellige distancer ved de foregående OL. Distancen blev der fastsat til den, som maratonløbet havde været ved OL i London i 1908. 

Maratonløbet er derfor i dag længere, end den distance som legenden siger, at Phidippedes løb for at fortælle om sejren over perserne. 

Maratonløbene løbes i dag næsten en time hurtigere, end de blev det første gang - for 124 år siden.

Tak til avXperten

Tak til avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af smart elektronik, heriblandt et tænd og sluk ur til automatisk lysstyring i hjemmet.

kvindershelse.dk