Billede: canva.com

Hvor Mange Km Er Et Maraton?

Et maratonløb er i dag på 42,195 km. Selve distancen løbes i et og løbes mellem to og fire timer, alt efter hvor trænet man er til at løbe. De hurtigste kvindelige maratonløbere gennemfører oftest de 42,195 km. på omkring to en halv time, mens det for mændende er omkring de to timer.

Maratondistancen har ikke altid været en universal længde. Distancen på de 42,195 km. blev fastsat af det internationale atletikforbund, IAAF, i 1921, efter man havde oplevet seks forskellige distancelængder ved de syv Olympiske Lege op til 1921. 

Maratonløb - Inspireret af græsk legende

Maratonløbet er inspireret af den græske legende om soldaten Phidippedes, der løb fra den græske by Marathon til Athen for at fortælle, at grækerne havde slået perserne i et slag. 

Afstanden skulle dog være meget mindre end den distance, som man i dag løber ved et maratonløb. Ved det første OL i 1896 var et maraton 40 km. Distancen ændrede sig løbende ved de efterfølgende OL, inden der i 1921 kom en fast distance på maratonløbene.

Her blev distancen sat til 42,195 km, hvilket er den distance, som stadig løbes i dag. 

For de fleste maratonløbere går det også bedre, end det gjorde for Phideppedes, der ifølge legenden faldt død om af udmattelse, efter han havde berettet om den græske sejr. 

Ifølge Den Internationale Olympiske Komite skulle den afstand, som Phidippedes løb "kun" have været 34,5 km, men denne distance passede aldrig helt ind i den praktiske afvikling af maratonløbene ved de moderne Olympiske Lege. 

Her blev de første distancer tilpasset selve afviklingen af løbet i værtsbyerne, hvilket gjorde at længden skiftede fra OL til OL. Siden OL i 1924 har distancen været den samme ved hvert OL.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af alverdens elektronik, eller måske en ny smart gamer stol i deres store udvalg. 

kvindershelse.dk