Billede: canva.com

Hvordan Blev Maraton Opfundet? Historien Bag Løbet

Flere og flere har prøvet kræfter med det ekstreme løb, men hvordan blev maraton opfundet? Historien bag maratonløbet går flere tusinde år tilbage, men maratonløbet blev dog opfundet i forbindelse med det første OL i 1896.

Her foreslog Michel Bréal sin gode ven og planlægger af det første OL, Baron Pierre de Coubertin, at man lavede et løb mellem Marathon og Athen, inspireret af den græske soldat, Phidippedes, som var løbet fra Marathon til Athen for at fortælle om sejren over perserne.

Maratonløn: Skabt af historien til OL

De moderne Olympiske Lege er inspireret af antikkens lege. Her var der dog ingen løbedistancer på mere end 3-4 km., men ideen om maratonløbet vandt indpas, så da selve afviklingen blev en stor succes, så blev det en fast del af OL-programmet.

Siden OL i 1896 i Athen har maratonløbet udviklet sig en del. Den distance som legenden siger, at Phidippedes løb, skulle angiveligt have været 40,5 km. Maratonløb er i dag 42,195 km.

Ved OL i 1896 var distancen på maratonløbet 40 km. Distancen varierede efterfølgende ved de næste udgaver af OL, hvor det i 1920 nåede en distance på 42,75 km.

Maratonløbet som vi kender det, har sine rødder i 1908, hvor ruten ved OL i London var på 42,195 km. I 1921 vedtog det internationale atletikforbund, IAAF, at den officielle distance på et maratonløb skulle være 42,195 km. Det er stadig den distance, der løbes her flere end 100 år senere.

I 2019 blev et maratonløb for første gang løbet på under to timer, da den kenyanske løber, Eliud Kipchoge løb de 42,195 km. på

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af moderne elektronik, som fx en moderne variation af en traditionel grammofon afspiller til dine gamle plader.

kvindershelse.dk